maanantai 30. huhtikuuta 2012

Nyt on mummotkin saatu tänne pallon alapuolelle. Lennot Singaporen ja Sidneyn kautta olivat heidän mielestään paljon luultua helpommat, mutta niinhän se on kun varautuu pahimpaan. Olipa ihanaa saada tuliaisiksi hapankorppuja, ruisleipää ja salmiakkiaakkosia. Ja niin iloinen yllätys oli Kuukkelin kaikki tämän vuoden numerot. Kiitos Eero! Kiitos myös kaikista terveisistä, mitkä mummot toivat mukanaan, sekä koulukirjoista… haittaako, jos syksyn matematiikat on kohta jo tehdyt? Yövyimme yhden yön Wellingtonissa karistaen pahimman matkaväsymyksen pois mummoilta. Toisena päivänä ajoimme Waipawaan, jossa Miss Grey meitä jo nälkäisenä odotti. Meillä on vilkas viikko edessä, kun näytämme vieraillemme paikalliset nähtävyydet. Paljonkaan kerrottavaa menneeltä viikolta ei ole, joten palaamme vähän vanhempiin tapahtumiin.

Laitoimme kuvia tippukiviluolasta, jonka sattumalta löysimme Etelä-Saarella helmikuussa ajellessamme. Tämä Ngarua Caves -luola sijaitsee Takaka Hillin kupeessa, lähellä Abel Tasmanian luonnonpuistoa Poharan ja Nelsonin välissä. Ajattelimme poiketa kahville vuoristossa ja siellähän oli tämä valtavan hieno luola. Tarinan mukaan alun perin tämän luolan löysi H.B. Everett -niminen poika vuonna 1876. Tuolloin 17 -vuotiaana hän oli ollut vuorella vaeltelemassa ja vahingossa tipahtanut luolaan. Hänen nimensä komeilee kynällä kirjoitettuna luolan seinässä yhdessä tuhansien muiden nimien kanssa, jotka ovat myöhemmin raapustettu sinne. Luola on 300 metriä pitkä ja todella tilava suuren ryhmän kulkea sen lävitse.
Tippukiviluolia esiintyy erityisesti seuduilla, missä kallioperä on kalkkikiveä. Kalkkikivi koostuu enimmäkseen kalsiitista. Tippukivet muodostuvat, kun luolan katosta tippuu kalsiittipitoista vettä. Kiviaines voi saostua kattoon puikkomaiseksi muodostumaksi, joka muistuttaa muodoltaan jääpuikkoa. Erityisen tippukiviluolan kattoon syntyneistä puikkomaisista muodostumista käytetään nimitystä stalaktiitti, kun taas niiden alapuolelle luolan pohjalle muodostuvista pylväistä käytetään nimitystä stalagmiitti. Stalagmiitti voi lopulta kasvaa kiinni stalaktiittiin, joten niistä voi muodostua yhtenäinen kivipylväs. Tippukivien muodostuminen voi kestää tuhansia vuosia ja ne voivat kasvaa jopa 20-metrisiksi. yhden senttimetrin pituinen pätkä ottaa 60 vuotta kasvaakseen!

Tämä luola oli suljettuna useita kymmeniä vuosia, koska vierailijat katkoivat tippukivipuikkoja mukaansa. Nyt sinne pääsee opastettujen kierrosten muodossa ja luolaan on merkattu joitakin kiviä, mitä saa koskea. Kun opas sammutti valot, oli pimeys niin sankkaa, ettei siellä nähnyt kertakaikkiaan mitään. Luolasta löytyykin paljon lintujen ja muiden eläinten jäänteitä, jotka ovat vahingossa joutuneet luolaan jostain reiästä, mutta eivät ole löytäneet pois.

Luolassa on mahtava akustiikka ja täällä onkin pidetty useita hääjuhlia. Luolan suurinta tilaa kutsutaan katedraaliksi ja sinne mahtuu yli sata ihmistä. Se on todella vaikuttavan näköinen hienon valaistuksensa ansiosta.

Äkäslompolon koulussa ilmeisesti runosuoni on kukkinut ja toivottiin meiltäkin runoilua. Taikapa teki työtä käskettyä:

sisilisko


Oli sisilisko,
joka oli melkein kuin disko .
Se meni metsään,
eikä siellä ollut ketään.
Se etsi ystävää,
mutta löysi kuitenkin myytävää.
Hän löysi liskon,
joka oli hänen sisko.
Nyt hänellä oli ystävä,
eikä hänellä ollut myytävää.

Tässä vielä lisää Taikan terveisiä:
Hi Äkäslompolo!
I am in   Waipawa.
Here is fun.
I have got  friends here.
Two girls and one boy.
Girl’s names are Alisia 6 years old and Mia 8 years old.
Boy‘s name is  Eppi 10 years old.
Alisia and Mia are very friendly.
My grannies are here also.
Winter is coming.
Hurray!
But I can’t skiing.
Silly.
I have got new cool Legos here.
Here is very windy.

Taika and all family.

Kuvia:  http://magictrip.kuvat.fi/kuvat/31.+Tippukivi%E4/




2 kommenttia:

  1. Hei!
    Kiitos Taikalle hienoista kirjoituksista. Nyt kannattaa Taikan ja Oulan panostaa kieli- ja lukuhommiin ja lukea Kuukkelit oikein tarkkaan. Matematiikan syksyn kirja kannattaa jättää teidän kevääseen. Pyytäkäähän äidin ja isän tekemään teille päässälaskuharjoituksia ja voitte itsekin tehdä meille täällä kyseltäväksi päässälaskuja teidän erikoisista kohteista, kasveista, eläimistä ja maantieteellisistä kohteista yms.
    Meidän vappu täällä sujui hienoissa lumisissa tunnelmissa. Kävimme Kellokkaan ympäristössä lumikenkeilemässä. Kaikille riitti kenkiä ja monille olikin se ensimmäinen kerta, mutta ei varmasti viimeinen. Jotkut lähtivät lumikenkäilystä vielä rinteeseen nauttimaan hienosta säästä. Rinteet jäivät huippukuntoon ja lunta riittäisi vielä pitkään laskettelijoille ja hiihtäjille.
    Päiväkotilaiset järjestivät hienot päättäjäis/vappubileet liikuntasalissa. Naamiaisissa tapasimme mm. pikkuisen Elviksen (1v.), merirosvoja, dinosauruksia, batmaneja ja spidermaneja, ninjoja, prinsessoja, keijukaisia ja Minnin. Meistä jokainen sai "euron" rahan, jolla sai ostaa kioskista munkkia ja mehua. Lisäksi siellä oli kasvomaalauspiste, pallomeri, ongintaa, diskopiste, trampoliini, rantakahvila ym. hauskaa. Nyt me koululaiset saamme tänään lisää munkkeja ja simaa:-))
    Ensi viikolla meillä on lukuviikko, jolloin koko koulu (myös keittiöväki) seisahtuu joka päivä klo 11.00 lukemaan noin puoleksi tunniksi omaa kirjastoautosta lainaamaansa kirjaa.
    Muistakaa tekin siellä kannustaa Leijonia 4.5. alkaen MM-tunnelmissa!!!
    Terveisiä teille ja vieraillenne toivottaa Äkäslompolon koulu aurinkoisissa kevättunnelmissa (toivottavasti teillä on tarpeeksi vaatetta talvenne varalle:-))

    VastaaPoista
  2. Oikein hyvää syntymäpäivämatkaa Lailalle ja terveisiä koko joukolle!
    Toivottaa kälysi Savonlinnasta.

    VastaaPoista