keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Erilainen joulun odotus

Kysyimme lapsilta, tuntuuko siltä, että joulu olisi tulossa.

Joulusiivous on tehty, karjalanpiirakat ja piparit leivottu ja linna rakennettu  sekä lahjat hankittu ja paketoitu. Luimme juuri aamukahvin ääressä lehdestä, että valtavat jouluruuhkat ovat alkamassa. Päivän sanomalehti heitetään joka aamu läpinäkyvässä muovipussissa portin edustalle, josta lapset sen kilvan noutavat. Seuraavaksi tämän päivän askareena taidamme rakentaa pavuille langat, joita pitkin ne kiipeävät kasvaessaan. Voisimme myös putsata loputkin palmut kuivuneista lehdistä. Eilen illalla poltimme ison kasan palmunlehtiä ja se oli lapsista hauska ohjelmanumero, jonka voisi tehdä uudestaan jouluna. Ajatella, että jotkut edelleen asuvat palmunlehdistä tehdyissä majoissa ja ehkä hekin viettävät joulua.

Katukuvassa joulu näkyy runsaina joulukoristeina ja valtavina joulukuusina. Suurimmat yritykset pystyttävät isoimmat kuuset ihmisille ihailtaviksi. Kuukausi sitten ensimmäisenä päivänämme Aucklandissa paikallinen Telecom pystytti valtavaa joulukuusta helikopterin avustuksella kaupungin rantabulevardille. Kova tuuli heilutti pystytysköyttä, joka takertui kopterin roottoriin ja koko kopteri putosi 5 metristä maahan keskipäivällä pahimpaan ruuhka-aikaan. Se oli kallis kuusi.
Toissa päivänä ihastelimme Palmerston Northin keskuspuistossa  isoa kuusta, oliko se aito vai ei. Kun oikein tarkkaan katsoi, huomasi, ettei kuusella ollut runkoa lainkaan, mutta hienosti se oli tehty.

Joulupukki näkyy joka paikassa. Joskus se heittää keskelle lapsilaumaa karkkeja, joista lapset veripäissään tappelevat. Meidän lapset tuppaavat jäämään niissä tilanteissa jalkoihin ja tyhjin käsin. Meidän ei kai ole tarvinnut kyynärpäätekniikalla edetä elämässä.

Joulumusiikkia ei paljoa kuule, mutta kaksi viikkoa sitten olimme Napierissa viettämässä sunnuntai-iltaa kaupungin puutarhassa, jonne oli järjestetty joulukonsertti. Illan hämärtyessä yleisö sytytti kynttilät ja jokunen meidänkin tuntema joululaulu laulettiin yhteislauluna.

Olemme käyneet ulkoiluttamassa koiria ja silittämässä kissoja paikallisessa löytöeläinkodissa. Näin joulun alla sinne tulee valtavasti uusia asukkeja, kun ihmiset lähtevät merten yli Australiaan tai Eurooppaan joulun viettoon. Kaikkia perheenjäseniä ei ole otettu mukaan. Onneksi osa niistä saa joskus ehkä uuden kodin.

Jollei lomalla lähdetä ulkomaille, niin joulun aikaa täällä vietetään rannoilla. Joko pienissä mökeissä, jotka on usein rakennettu asuntovaunun kylkeen tai ihan teltoissa. Meidän alueella rannat ovat pahoin kärsineet muutaman kuukauden takaisista mutavyöryistä, jotka tulivat alas rankkasateiden seurauksena. Joidenkin mökkien ikkunassa on vielä kunnan virkamiesten teippaama punainen lappu, joka kieltää mökkiä käytettävät sen ollessa liian vaarallinen. Kesälomat ovat kuitenkin vasta alussa ja kestävät helmikuuhun saakka. Ehkä vahingoittuneet mökitkin saadaan saatettua kuntoon kesän aikana.

Meilläkin pidettiin vuoden viimeinen koulupäivä eilen. Lapset ovat ahkeroineet koulukirjojen parissa kiitettävästi ja ansaitsevat nyt kahden viikon joululoman. Jouluna aiomme herkutella ja pelata pelejä. Mennään myös rannalle katsomaan miten muut perheet viettävät aikaansa yhdessä. Se, yhteinen aika, on ehkä paras lahja, mitä perheet voivat toisilleen suoda.

Kyllä - sanoivat lapset - kyllä tuntuu, että joulu on tulossa. Otamme siis tämän meille erilaisen joulun ilolla vastaan ja olette kaikki siellä pallon toisella puolella mielissämme.

Hyvää Joulua!
Toivoo Taika, Oula, Jonna ja Timo

Kuvia: http://magictrip.kuvat.fi/kuvat/10.+Erilaisen+joulun+odotusta/
Huom! Paina Ctrl alas kun klikkaat kuvia, niin ne avautuu uuteen ikkunaan.

4 kommenttia:

  1. Eero ja Äkäslompolon koulu22. joulukuuta 2011 klo 3.03

    Hyvää Joulua!
    Lauhaa pitelee ja lunta tullu jo mukavasti.

    VastaaPoista
  2. Hyvää Joulua teille kaikille!

    toivottelevat: Satu,Jari ja Vilma

    VastaaPoista
  3. Hyvää Joulu!

    Toivottavasti ei kuitenkaan järisyttävämpiä, kuten tänä aamuna täällä olemme saaneet lukea liittyen Christchurhissa.

    T: Verna, Pia ja Markku

    VastaaPoista
  4. Hyvää ja Rauhallista Joulua. Toivottavat Ari ja Sirpa +

    VastaaPoista